Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Terug

Welke voeding zou ik het best eten bij functionele dyspepsie type postprandiaal distress syndroom?

kimberly

27-08-2014 | 17:40

Ik heb de deze week de diagnose gekregen van functionele dyspepsie. Kan er mij iemand raad geven welke voeding ik het best eet. Regelmatig krijg ik het advies om speltbrood te eten. Is dat beter voor de maag dan ander brood?


  

1 Antwoord

Antwoord van
26-09-2014 | 12:08

Beste,

 

bij functionele dyspepsie van het type PPD is het raadzaam om maagsparend, vetbeperkt en gespreid te eten.

Hiermee bedoel ik dat vetten de maagledeging gaan vertragen wat extra gaat bijdragen aan het volle maaggevoel en de maagledeging effectief gaan verstoren.  Bij last zou ik voorstellen dat je maagsparend eet, dus erop let dat je geen prikkelende of gasvormende voeding gaat eten (koffie, frisdranken, koolsoorten, ui, paprika, look,...) Ook zeker en vast niet roken, dit is zeer prikkelend voor de maag.

Met gespreid eten bedoel ik meerdere kleine maaltijden per dag i.p.v. 3 grote maaltijden op 1 dag. Je moet je maag de kans geven om het eten te verwerken en plaats te maken voor nieuw voedsel.

Dus:

- Vetbeperkt: geen gefrituurde zaken, geen chips, geen vet gebak eerder kiezen voor een droge koek, geen gerechten met room, geen mayonaise, geen al te vette vleessoorten zoals gehakt (eerder kiezen voor kip e.d.),

- maagsparend: opletten met koolsoorten (wel bloemkool een brocooli), geen ui, geen paprika, geen look, niet teveel tomaten of tomatensaus, geen pikante gerechten opletten met dranken die prik bevatten, geen zure alcoholische dranken, niet roken

- gespreid eten: om de 1.5u-2u iets eten, ipv 4 boterhammen bij het middageten om 12u 1a 2 boterhammen en 1.5u later terug 2

 

Hopelijk ben je hiermee al wat op weg gezet, aarzel niet om terug contact op te nemen.

Alvast bedankt, MVG Anke Lyssens