Terug

Eiwitten vlak na het sporten?

Dimitri

Beste,

 

Ik lees op de website http://www.cjsm.be/gezondsporten het volgende (volledige link onderaan):

 

"Uit bovenstaande tabel blijkt dat de eiwitbehoefte bij recreatieve sportbeoefening niet hoger is dan deze van niet-sporters. Als uit de tabel blijkt dat de eiwitbehoefte, door heel intensieve training hoger is, dan kan men zich de vraag stellen of het niet nodig is om meer eiwitrijke voedingsmiddelen te eten? 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht versus 0,8 is toch een verdubbeling? Bovenstaande redenering klopt echter niet! Een gezonde voeding, volgens de actieve voedingsdriehoek, levert reeds meer dan voldoende eiwitten. Wie meer sport, eet meer, en eet ook automatisch meer eiwitten. Men hoeft niet noodzakelijk het accent te leggen op eiwitrijke voedingsmiddelen want dan zou de voeding niet meer evenwichtig zijn. Het gebruik van eiwitrijke supplementen is zeker overbodig, vermits normale voedingsmiddelen voldoende in de behoefte kunnen voorzien."

 

Nu hoor ik tegelijk van mijn kinesist dat een eiwitopname binnen de 30 minuten na een training wel voordelig kan zijn.

 

Hoe zit de vork nu juist aan de steel? Klopt een van de twee stelling niet? Kloppen ze allebei? En in dit geval, hoe moet ik ze integreren?

 

Bedankt!

 

Dimitri.

 

http://www.cjsm.be/gezondsporten/themas/sportvoeding/sportvoeding/eiwit


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste,

een goede uitgebalanceerde sportvoeding is idd niet evident.

Heel wat recreatieve sporters die een gezonde voeding nemen of de voedingsdriehoek volgen (en wees gerust: dat is niet altijd zo) nemen dan inderdaad wel voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen op.

 

Wanneer je meer gaat sporten (intensiever, frequenter,...) dan moet er wel degelijk bijgestuurd worden aan de voeding omdat je lichaam dan meer specifieke voedingsstoffen gaat vragen. Hiervoor is dan wel een voedingsanamnese en bewegingsanamnese nodig. (wat, wanneer en hoeveel je eet, hoe vaak ga je sporten, welke sport, hoe intensief, ... .) Dit is ook nodig wanneer mensen vb. nog wat willen afvallen en toch een goede sportprestatie willen neerzetten.

 

Een voldoende eiwitopname is inderdaad belangrijk, dit om de spieren te herstellen en geen extra schade aan te richten. Wanneer je sport (afhankelijk van soort sport, duur en frequentie) ga je vaak ook meer spieren verbranden als je onvoldoende koolhydraten opneemt. Spieren / eiwitten worden namelijk gemakkelijker afgebroken dan vetten en koolhydraten.

 

Je kinesist heeft inderdaad gelijk wanneer hij zegt dat je best, binnen het half uur na je sportactiviteit, extra eiwitten opneemt. Dit is om de je spieren gemakkelijker te herstellen. Ze hebben net veel moeten werken en hebben hierdoor schade opgelopen. Maar ook je koolhydraatvoorraad moet terug aangevuld worden. Dit doe je dan best binnen de 2h na je sportactiviteit. Om het de sporters wat gemakkelijker te maken gebruiken we dan meestal vb. yoghurt met wat suiker/fruit of een cecemelk (mager) of een fristi.

Maar nogmaals, het is steeds afhankelijk van je intensiteit en frequentie van je sportactiviteit.

 

Ik hoop hiermee een antwoord te hebben gegeven op je vraag?

mvg,

Leen Gernaey