STOP EMO ETEN
Iedereen wil zich goed voelen. Verdriet, pijn, irritatie, stress, angst, woede, onmacht... we willen het niet voelen. Als die gevoelens er zijn en we weten niet hoe we ermee kunnen omgaan, dan zoeken we andere pistes. We zoeken compensatie. We zoeken verdoving. We zoeken een middel dat ons een beter gevoel geeft. In onze maatschappij, die bulkt van het voedsel, grijpen we gemakkelijk naar zoet, naar chocolade, chips of naar alles wat eetbaar is op dat moment. Zoiets heet emo-eten. Heel, heel veel mensen kennen het. Het bestaat in allerlei gradaties. Vaak zit het verborgen in iemands leven. We eten snel. We slaan eerst maaltijden over en snoepen dan de dag door. We zijn ons niet meer bewust van hoe de dingen effectief proeven. We generen ons hiervoor. We hebben spijt. We hebben allerlei diëten geprobeerd, maar het draait telkens terug uit in een nieuwe eetbui.
STAP 1: ZOEK DE OORZAAK
Emotionele eetbuien kennen steeds een oorzaak. Dit kan een trauma of ervaring uit het verleden zijn, maar het kan evengoed een gebeurtenis van het moment zelf zijn waarbij je stress, woede, angst of eender welke emotie ervaart. De eerste stap om vaarwel te zeggen aan emotionele eetbuien is door op zoek te gaan naar de oorzaak. Een dagboekje kan hierbij helpen. Noteer steeds na elke eetbui wat er gebeurd is, wat je gevoelens zijn en waar je naar verlangt. Dit zal helpen om inzicht te krijgen in het waarom van je drang naar eten. Op deze manier kan je ook je triggers voor een nieuwe eetbui leren herkennen.
STAP 2: ZOEK EEN HULPMIDDEL
Heb je ontdekt wat jouw triggers zijn? Dan ben je klaar voor de volgende stap! Ga op zoek wat jou echt voldoening schenkt op cruciale momenten. Bijvoorbeeld: je hebt ondervonden dat gestresseerde gevoelens steeds een drang naar eten opwekken; maak dan een lijstje met vijf activiteiten die voor jou relaxerend werken. Voor sommige mensen helpt leuke muziek, iemand anders is gebaat bij een wekelijkse massage, een heerlijk warm bad, een wandeling, een geurkaarsje, een foto van iemand die hem/haar dierbaar is,...
GELUKSHORMONEN ZIJN NOODZAKELIJK
Daarnaast is het ook van groot belang dat je gelukshormonen aanwezig zijn. Indien deze niet van nature voldoende geproduceerd worden, dan kan je de natuur een handje toesteken. De twee belangrijkste gelukshormonen die je zelf kan stimuleren zijn endorfine en serotonine.
Endorfine helpt je om stress en pijn te overwinnen, als gevolg van lichamelijke activiteiten. Het is een pijnstillend hormoon dat niet alleen vrijkomt als je pijn ervaart, maar ook als je erg tevreden bent over jezelf. Je bent trots! Een mooi voorbeeld hiervan is de marathonloper die onderweg is om de 42 kilometer te volbrengen: Na 35 kilometer gaan de benen toch wel heel erg pijn doen, maar door de grote hoeveelheden endorfine is hij toch in staat om door te gaan. Deze endorfine komt dan in grote hoeveelheden vrij als gevolg van de pijn en de lichamelijke inspanning. En natuurlijk als gevolg van het tevreden gevoel. Dit hormoon wordt ook aangemaakt tijdens een romantisch moment, het gevoel van liefde, tijdens een orgasme, tijdens opwinding en naar aanleiding van het eten van zeer gekruid voedsel.
Serotonine is onder andere betrokken bij de stemming, het sociale gedrag, het libido, de slaap, het geheugen en het vermogen om te leren.? Een tekort kan zich uiten in een drang naar koolhydraatrijk voedsel enerzijds en angstige en depressieve gevoelens anderzijds.
Op February 23, 2017